”Kuvan laukku ostettiin ennen Tukholmaan lähtöä ja kitaran ostin ensimmäisestä palkasta.” -Muisto Eilan nuoruudesta
Farkkusauman ompelimo-myymälä on nostalgiaa ja kestäviä valintoja pullollaan
1960-70 -luvulla oli nähtävissä voimakas farkkubuumi, jolloin yhä useampi nuori pukeutui farkkuihin vanhempien vastustelusta huolimatta. Erityisesti 70-luvulla farkut olivat reisistä tiukat ja lahkeet levenivät polvista alaspäin. Nuoriso pukeutui farkkuun ja sen ajateltiin olevan coolia ja hyvännäköistä. Farkut jäivät normivaatteeksi tälle ikäluokalle ja on säilynyt tähän päivään saakka. Minä, Eila, Farkkusauman yrittäjä, olin teini 70-luvulla ja rakkaus farkkuun, rockiin ja tanssiin on edelleen voimissaan. Farkut oli tiukat ja kitaransoitto harrastuksena. Olin ilmeisesti vähän erilainen nuori, kun kävin jo nuoresta lähtien myös lavatansseissa.
Mikä ihmeen Farkkusauma?
Farkkusauma perustettiin muutama vuosikymmen myöhemmin, mutta sen sisimmässä kytee yhä edelleen se sama rakkaus ja inspiraatio farkkumateriaaleja kohtaan. Olen aina ollut farkkutyttö – minua on aina viehättänyt farkkukankaan kauneus, pehmeys, kestävyys ja monipuolisuus. Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut ompelusta, kierrätyksestä ja vanhojen materiaalien uusiokäytöstä. Ompelimoyrittäjänä pääsen ideoimaan ja toteuttamaan uusia tuotteita ja samalla saan kannustaa ihmisiä vastuullisempiin päätöksiin ja jalkauttaa tuotteidemme kautta kierrätysajattelua asiakkailleni.
Me Farkkusaumassa tarjoamme inspiraatiota uusiokäyttöön ja osaamista persoonallisten ideoiden toteutukseen. Kun käyttää rohkeasti mielikuvitustaan, syntyy valloittavia tuotteita ja kuluneetkin farkut saavat uuden elämän. Tekemistämme ohjaavat uuden luominen, ekologiset valinnat ja timanttinen asiakaspalvelu. Haluamme herättää käytetyt farkut henkiin luomalla niistä mukautuvia, mukavia ja kestäviä vaatteita, kodintekstiilejä sekä erilaisia päällisiä ja pussukoita. Farkkusauman vaatteet on suunniteltu rohkeille pukeutujille, jotka arvostavat käytännöllisyyttä, muunneltavuutta ja vastuullisia valintoja.
Farkkusauma Tmi on toiminut Jyväskylässä Ahjokadulla kesäkuusta 2016 alkaen. Täällä on korjausompelimo, jossa voi korjauttaa vaatteet, kodintekstiilit ja kaikkea mihin ompelukoneella pääsee. Lisäksi myymälästämme löytyy mm.kierrätysfarkusta valmistettuja farkkumekkoja, -liivejä, rukkasia ja kodintekstiilejä. Talvisin valikoimiimme saadaan vahvistusta mummoenergialla tuotetuista neuletuotteista. Tee-se-itse -ompelijoille meiltä löytyy kankaita, vetoketjuja, kuminauhoja ja tarranauhoja ja kaikenlaisia tarvikkeita.
Carita syntyi vuonna 1988
Käytännölliseen farkkuun pukeuduttiin pienestä pitäen
Henna syntyi vuonna 2003
Utelias tarkkailija
Ihailin pienenä äitini ja sisarusteni kädentaitoja, ompelu- ja neuletöitä sekä puutöitä. Rakastin katsella käsitöiden valmistumista ja seurata, miten jotakin valmistetaan tai rakennetaan. 1970-luvulla pyysin äitiäni ompelemaan minulle päiväpeiton farkkujen lahkeista, jotka laitettiin vuorotellen oikeinpäin ja ylösalaisin, koska ne levenivät alaspäin. Uudet ideat ovat aina pulpahtaneet mieleeni lähinnä visuaaliseti eli “näen” esim. farkun takamuksessa rukkasen, kun pyörittelen farkun yläosaa ja mietiskelen, mitä siitä voisi tehdä. Joku linja jossain kohtaa farkkua näkyy toisen vaatteen osana jne. Sama koskee muitakin asioita esim. sängynpäädyn yläosa, jossa on valot, toimii kotona eteisen valaisimena. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut eri menetelmistä tehdä asioita. Minulla luovuus on mielikuvituksessa, näen asioita ja etsin niille tekijät, jos en osaa itse tehdä.
Minulle oli selvää jo nuorena, että minusta tulee yläasteen ruotsin ope. Lukion ensimmäisellä kesälomalla 1980 äiti pisti minut junaan ja kesätöihin Tukholmaan serkkuni luokse sillä meiningillä, että ”siipien pitää kantaa”. Kuvan laukku ostettiin ennen lähtöä ja kitaran ostin ensimmäisestä palkasta. Itkun kanssa lähdin mutta olen siitä vieläkin kiitollinen, että lähdettävä oli, koska töitä ei Suomesta silloin löytynyt.
Opissa oli jäneksenpoika tuulessa;) Asuin ylioppilaaksi pääsyn jälkeen Tukholmassa kolme vuotta. Työskentelin Tukholman kaupungin liikennelaitoksella konttorissa, metroasemilla lipunmyyjänä ja bussikuskina, tein siivoushommia, ajoin jäätelöautoa ja opettelin ruotsia, jotta osaisin sitä varmasti paremmin, kuin tulevat oppilaani. 1980-luvun alussa oli ihanaa, kun töitä oli, jos niitä halusi tehdä ja suomalaisista pidettiin Ruotsin työmarkkinoilla. Lopulta, kolmannella yrityksellä pääsin Oulun yliopistoon lukemaan ruotsia v. 1985. Monen mutkan kautta kävi kuitenkin niin, että valmistuin Jyväskylässä logistiikan teknikoksi keväällä 1991. Esikoiseni Carita syntyi 1988. Työskentelin valmistuttuani Shellin pääkonttorissa Vantaalla kuljetussuunnittelijana 1991-1996, Osk Keskimaalla polttoöljyn kuluttajamyynnissä ja Prismojen järjestelmätukihenkilönä 1998-2008. Kuopukseni Henna syntyi 2003.
Lähes kaikissa työpaikoissani halusin edistää asioita. Esittelin aika rohkeasti ajatuksiani ja sain niihin tukea ja kannustusta myös työnantajalta. Monista tekemisistäni on ollut hyötyä nykyisessä työssäni ja halu ymmärtää ja auttaa ihmisiä eri tilanteissa on elämäni punainen lanka.
Vuosien saatossa ajatusten syövereistä pyrki kuitenkin pintaan aina toive omasta kaupasta
Aloitin Kamana Oy:llä 2008 Vaajakosken Autokoulun tiloissa raskaan kaluston koulutuksen markkinoinnin parissa. Tarkoituksena oli olla osallisena logistiikan keskittymässä nimeltä Innoroad. Pahaksi onneksi lama-aika alkoi häämöttämään ja projekti jäi sen jalkoihin. Autokoululla oli ylimääräistä tilaa. Aluksi tiloissa toimi autokoulun lisäksi työasuliike ja yhtä luokkaa vuokrattiin yläasteen koululle, joka paini sisäilmaongelmien kanssa. Tilaa vuokrattiin myös kukkakaupalle ja ompelimolle. Suomi rämpi laman kourissa ja vuokralaisten määrä hiipui. Kamanan puoti avattiin ja aloimme järjestämään tiloissa koru-, kortti- ja muita kädentaidon kursseja alan yrittäjien toimiessa ohjaajina. Puotiin otettiin myyntiin korutarvikkeita, käsityöläisten valmistamia tuotteita ja kankaita. Yritys oli kova mutta puodin sijainti oli liian haasteellinen.
Kesäkuussa 2016 perustin toiminimen Farkkusauma ja siirsin toiminnan Jyväskylän Seppälään ja vuonna 2023 ompelimomme siirtyi Tourukeskukseen Vapaaherrantie 2. Olen kiitollinen, koska lähes päivittäin asiakkaat kertovat että he tulevat mielellään uudelleen ratkomaan ompelupulmiaan kanssamme tai ostamaan kierrätysfarkuista jalostettuja tuotteita. Korona pistää meitä koville mutta periksi ei anneta! Onneksi ompelijallenikin on riittänyt töitä ja välillä opissa on myös alan harjoittelijoita.
Näin syntyi helmi, joka on hioutunut elämänkokemukseni särmikkäiden tilanteiden virrassa: Ompelimo-myymälä Farkkusauma
Toivoisin kuulevani myös teidän kertomuksia elämän eri tilanteissa, varsinkin, jos niihin liittyy farkut jossain muodossa 🙂 Jaa farkkumuistosi kanssamme hashtagilla #farkkusauma Facebookissa ja Instagramissa!